Christelijk vasten

Dit is alles wat je erover moet weten

Wat is vasten?

Bij vasten onthoud je je een periode vrijwillig van voedsel voor geestelijke doeleinden. Dit kan ertoe leiden dat je Gods stem beter verstaat, richting krijgt voor je leven, genezing ontvangt en nog veel meer. In de tijd van de Bijbel was het heel gebruikelijk om te vasten. Op deze pagina vind je Bijbelse inspiratie en praktische instructies en adviezen om te vasten op een christelijke manier.

Vasten in de bijbel

Je komt vasten in zowel het Oude als het Nieuwe Testament tegen.

De volgende voorbeelden laten zien dat vasten heel erg waardevol is in het zoeken naar Gods wil, bescherming en leiding.

  • Oude Testament

    In het Oude Testament zien we in Ezra 8:21-23 het voorbeeld van Ezra, waarbij hij ervoor kiest om op God te vertrouwen en Zijn bovennatuurlijke hulp te vragen via vasten. Ezra en het volk smeken God om een veilige tocht, wat aantoont dat vasten een geestelijke daad is van afhankelijkheid van God.

  • Nieuwe Testament

    In het Nieuwe Testament lezen we in Handelingen 13 over de volgelingen van Jezus die vasten voordat ze Barnabas en Saulus uitzenden voor een belangrijke missie. Het toont aan dat vasten een praktijk is die ook door de vroege kerk werd beoefend om Gods leiding en zegen te zoeken bij het verspreiden van het evangelie.

Waarom anderen vasten

Bidden en vasten heeft me dichter bij God gebracht en mijn leven getransformeerd. In Zijn tegenwoordigheid heb ik vrede en kracht gevonden te midden van de uitdagingen. Deze reis heeft mijn relatie met God verdiept en mijn hart veranderd. Ik wil anderen aanmoedig om ook deze weg te bewandelen en te ontdekken hoe waardevol het is.

Toen ik in een moeilijke periode zat, stelde een vriendin voor om samen te bidden & vasten voor een doorbraak en richting. Na vijf dagen samen bidden & vasten ontving ik een grote doorbraak. Inmiddels bid & vast ik maandelijks en kan ik niet meer zonder.

Waarom zou ik vasten?

Vasten is door grote delen van de hedendaagse kerk aan de kant geschoven. Toch zijn er veel redenen om te vasten. Hieronder vind je zeven Bijbelse redenen waarom vasten onderdeel zou moeten zijn van jouw leven.

  • Verootmoediging voor God

    Vasten helpt je om jezelf te verootmoedigen voor God en je afhankelijkheid van Hem te erkennen. Het is een manier om nederigheid te tonen en te beseffen dat je zonder Gods leiding en genade niets kunt.

  • Dichter bij God komen

    Door afstand te nemen van wereldse afleidingen, kun je je meer focussen op God. Vasten creëert een geestelijke omgeving waarin je dichter tot God kunt naderen en een diepere relatie met Hem ervaart.

  • Beter verstaan van Gods Woord

    Vasten kan je geestelijke zintuigen scherper maken, waardoor je Gods Woord beter kunt begrijpen en toepassen in je dagelijks leven. Het opent je geest voor Gods leiding en onthulling van Zijn waarheid.

  • Richting krijgen voor je leven

    Door te vasten kun je Gods leiding en wijsheid zoeken bij het nemen van belangrijke beslissingen. Het is een manier om te zoeken naar Gods wil voor je leven en om Zijn weg te vinden.

  • Genezing & bevrijding

    Vasten kan dienen als een middel om te pleiten voor genezing van lichamelijke of geestelijke ziekten en om bevrijding te zoeken van boze geesten die je kunnen hinderen.

  • Doorbraak in een situatie

    In tijden van crisis kun je vasten als een krachtig middel om Gods tussenkomst te zoeken. Het is een manier om te erkennen dat God de enige is die de situatie kan veranderen en om Hem te vragen in te grijpen.

  • Voorbede voor anderen

    Je kunt vasten en bidden voor de noden en uitdagingen van anderen, waarbij je als een tussenpersoon optreedt en Gods genade voor hen zoekt. Vasten kan je in staat stellen om sterker te staan in deze geestelijke strijd. Door je te onthouden van voedsel, kun je je meer richten op gebed en dienen als een geestelijke strijder in de hemelse gewesten.

Onderwijs over vasten

Lees je liever een boek?

Als je liever leest over vasten, dan raden wij het boek Vasten aan van Derick Prince. Daarin legt hij uit waarom vasten een belangrijke sleutel is voor geestelijke kracht en overwinning.

Stappenplan om te starten met vasten

  • Stap 1

    Kies een vastendoel

    Bedenk waarom je wilt vasten en wat je ermee wilt bereiken. Het kan zijn om Gods stem beter te verstaan, richting te krijgen in je leven etc.

  • Stap 2

    Plan de vastenperiode

    Bepaal hoelang je wilt vasten, bijvoorbeeld een hele dag of meerdere dagen achter elkaar. Begin met kortere vastenperiodes als je nieuw bent met vasten.

    Stap 2

  • Stap 3

    Zorg goed voor jezelf

    Zorg ervoor dat je tijdens het vasten genoeg drinkt en geen zware activiteiten doet. Gun jezelf voldoende rust tijdens het vasten.

  • Stap 4

    Bid en lees de Bijbel

    Neem de tijd om de Bijbel te lezen en te bidden. Zo richt je je op God en leid je je gedachten weg van voedsel.

    Stap 4

  • Stap 5

    Beëindig het vasten voorzichtig

    Als je vastenperiode voorbij is, breek het vasten voorzichtig. Begin met licht voedsel en bouw langzaam op naar grotere maaltijden.

Jaarlijks vasten honderden CLC’ers

Ik kies ervoor om iedere maand minimaal 1 dag te vasten. Het geld dat ik bespaar met eten kopen, geef ik aan het voedselproject van Compassion. Er gaan dagelijks namelijk meer dan 829 miljoen mensen met een lege maag naar bed. Door op deze manier te vasten, investeer ik in mijn relatie met God en doe ik ook nog iets voor een ander.

Meest gestelde vragen

In de Bijbel was vasten een normaal onderdeel van het leven van Gods volk. Zo moesten Joden minimaal één keer per jaar vasten op Grote Verzoendag. Daarnaast zie je individueel vasten terugkomen bij bijvoorbeeld Mozes, Elia en Daniël.

Ook in het Nieuwe Testament lezen we over vasten. Zo werd er gezamenlijk gevast als er specifieke noden waren. In Handelingen 13 lezen we bijvoorbeeld dat de discipelen vastten om Gods leiding te ervaren.

Wij geloven dat iedere christen zou moeten vasten. Alleen al in onze kerk hebben we gezien wat er kan gebeuren als christenen vasten: van genezingen tot het ervaren van Gods leiding. Bovendien hebben we in de geschiedenis waargenomen welke invloed vasten kan hebben op het verloop van gebeurtenissen.

Uiteraard moet vasten niet je gezondheid aantasten. Als je bijvoorbeeld zwanger bent of borstvoeding geeft, is het niet verstandig om een aantal dagen geen voedsel te eten. Raadpleeg altijd een arts als je twijfelt of je kunt vasten.

We geloven dat voedselvasten de enige Bijbelse vorm van vasten is. Het Hebreeuwse woord voor vasten (“צוֹם” (tsom)) betekent letterlijk “je mond bedekken”. Natuurlijk kun je ervoor kiezen om naast voedsel ook van andere dingen af te zien, zoals social media, nieuws lezen, enzovoort. In plaats daarvan kun je die tijd besteden aan bidden en Bijbel lezen.

Als je vanwege gezondheidsredenen niet kunt vasten, kun je ervoor kiezen om een dagelijkse gewoonte of patroon te doorbreken en die tijd aan God te wijden. Misschien merk je dat je teveel tijd besteedt aan Netflix, dus dan is Netflix-vasten misschien iets voor jou.

Als je start met vasten, is ons advies om niet direct te beginnen met een lange periode. Begin bijvoorbeeld niet met een week, twee weken of veertig dagen. Er zijn mensen die dat kunnen, maar we denken dat het beter is om rustig te starten. Als je het niet volhoudt, kun je er namelijk een verslagen gevoel aan overhouden en vast je daarna misschien nooit meer.

Start bijvoorbeeld eens met het overslaan van één maaltijd. Vervolgens kun je een hele dag vasten en deze periode daarna geleidelijk uitbreiden. Maar besef wel dat het niet gaat om de lengte van het vasten, maar om jouw hart naar God. Wij geloven dat God beloont wie Hem ernstig zoeken (Hebreeën 11:6).

In onze kerk organiseren we twee keer per jaar een periode van gezamenlijk vasten. De eerstvolgende periode is van 22 t/m 26 januari 2024. Natuurlijk kun je daarnaast ook individueel periodes vasten.

Ja, tijdens het vasten mag je gewoon water drinken. In Matteüs 4:2 lezen we dat Jezus na veertig dagen en nachten vasten erg hongerig was. We kunnen ervan uitgaan dat Jezus wel heeft gedronken, omdat dorst sterker is dan honger. Als het anders was geweest, zou er misschien gestaan hebben dat Jezus grote dorst had.

In de bijbel staat dat Mozes en Elia veertig dagen lang geen voedsel aten en ook geen water dronken. Maar zij waren bij God in de buurt. Wij geloven dat het niet verstandig is om ook geen water te drinken. Als je dat toch wilt proberen, doe dat dan niet langer dan 72 uur. Daarna kan het ernstige gezondheidsproblemen veroorzaken.

Als je begint met vasten, kan je lichaam raar reageren. Als je veel koffie drinkt, kun je bijvoorbeeld in het begin hoofdpijn krijgen als je gaat vasten.

Ook kun je op normale eettijden een hongerig gevoel in je maag ervaren. Dit komt doordat je maag gewend is op die momenten eten te verwerken. Maar je kunt dit gevoel verminderen door een paar glazen water te drinken. Je maag denkt dan dat het voedsel krijgt en wordt wat rustiger.

Als de lichamelijke reacties te sterk worden, is het goed om even uit te rusten. Als dat niet mogelijk is, kun je iets kleins eten. Maar probeer toch vol te houden, want het is normaal dat je lichaam moet wennen aan het vasten.

In Matteüs 6:16-18 zegt Jezus: Wanneer jullie vasten, doe dan niet als de huichelaars met hun sombere gezichten, want zij vertrekken hun gezicht om iedereen te laten zien dat ze aan het vasten zijn. Ik verzeker jullie: zij hebben hun loon al ontvangen. Maar als jullie vasten, was dan je gezicht en wrijf je hoofd in met olie, zodat niemand ziet dat je aan het vasten bent, alleen je Vader, die in het verborgene is. En jullie Vader, die in het verborgene ziet, zal je ervoor belonen.”

Je hoeft niet aan iedereen te vertellen dat je aan het vasten bent, en het moet ook niet duidelijk zijn aan je gezicht. Maar soms moet je het wel uitleggen, bijvoorbeeld op je werk. Dan kun je gewoon vertellen wat je doet en waarom het belangrijk voor je is. Op die manier deel je een stukje van je geloof met anderen.

Na een periode van vasten is je maag gevoelig. Als je lang hebt gevast, moet je voorzichtig stoppen met vasten. Het is het beste om iets lichts te eten, zoals fruit of rauwkost, als je klaar bent met vasten. Maar vermijd vette en zware dingen, zoals fastfood. Die kunnen je maag te veel belasten.

We zijn er voor je

Heb je een vraag over vasten? We zijn dagelijks tussen 7.00 – 21.00 uur bereikbaar en reageren zo snel mogelijk.
whatsapp
WhatsApp ons

06 – 857 784 36