3 Reasons Why – deel 1: God kennen en groeien in geloof

Waarom ga je eigenlijk naar de kerk? Je kan toch ook thuis de Bijbel openslaan? In de nieuwe prekenserie 3 Reasons Why hoor je waarom jij en ik geroepen zijn om naar de kerk te gaan. ‘Samen maken we een groot verschil,’ sprak Daniël de Vos zondag. Dit is het eerste deel van de serie: God kennen en groeien in geloof.

God vinden en je talent ontdekken

Veel mensen vinden God door te bidden. God kan ook zelf naar je toe komen. Wat zijn jouw gaven en talenten die God je heeft gegeven? Wat kan alleen jij in deze wereld brengen om verschil te maken?

2 petrus 1:5-9 (HSV)
‘5 En daarom moet u zich er met alle inzet op toeleggen om aan uw geloof deugd toe te voegen, aan de deugd kennis,
6 aan de kennis zelfbeheersing, aan de zelfbeheersing volharding, aan de volharding godsvrucht,
7 aan de godsvrucht broederliefde en aan de broederliefde liefde voor iedereen.
8 Want als deze dingen bij u aanwezig zijn en toenemen, zullen ze u niet doelloos en onvruchtbaar laten wat de kennis van onze Heere Jezus Christus betreft.
9 Immers, bij wie deze dingen niet aanwezig zijn, die is blind en kortzichtig, omdat hij de reiniging van zijn vroegere zonden vergeten is.’

Wat gebeurt er als je groeit in geloof? 

Met bovenstaande tekst legt Daniël uit dat als je wilt groeien in geloof, je je eigen unieke karaktereigenschappen moet inzetten. Dan kan God vanuit jouw binnenste werken zodat anderen zullen zien dat je Zijn liefde uitstraalt. ‘Als je een beetje op een James Bond-figuur begint te lijken, moet je dus even bij je binnenkant te rade gaan.’ Zodra je groeit, zal je merken dat je verstandige keuzes kunt maken, dat je jezelf kunt beheersen, dat je geduldig bent, dat je ontzag creëert, dat je je naasten écht liefhebt én dat je werkelijke en onzelfzuchtige liefde ervaart.

Dromenkillers

Dat groeien gaat niet zonder slag of stoot. De vijand zal alles proberen om je te laten struikelen en om je van het goede pad af te rollen. De vijand zal ook door anderen proberen je te laten twijfelen, denk aan mensen die kritiek geven op je roeping waardoor je je onzeker voelt. Twijfelen is het tegenovergestelde van geloof, dus blijf standvastig. Onvervulde verwachtingen maken groei ook lastig.

Al langer onderweg

Misschien ben je voor je gevoel al zo ver in het geloof gegroeid dat je verdieping mist in je leven. In Hebreeën 5: 11 (HSV) staat: ‘Over hem hebben wij veel dingen te zeggen, die moeilijk zijn om uit te leggen, omdat u traag geworden bent in het horen.’ Dan is het wellicht tijd om datgene wat je geleerd hebt, aan anderen te leren. Daardoor kun je een zegen zijn voor anderen die nog niet standvastig zijn in geloof.

Anderen vertellen

Jij en ik hebben ieder een uniek en bijzonder verhaal. Luister naar Gods stem in jou. Durf jij jouw verhaal met een ander te delen? Je kunt je verhaal thuis ook eerst oefenen voor jezelf, dan weet je als het zo ver is wat je kunt zeggen. Je eigen getuigenis is het meest krachtigst om aan anderen te vertellen.

Ieder heeft dus een eigen verhaal en een unieke roeping. Als jij en ik onze roeping samenbrengen, wordt het helemaal geweldig. Denk maar aan een gitarist en een zangeres die samen muziek maken, wat uiteindelijk leidt tot een hele band. Samen maken ze een geheel, zijn ze compleet. Zo heeft iedereen binnen de kerk een roeping en vormen we samen het geheel. De kerk dat zijn jij en ik, samen maken we hét verschil.

Preek terugluisteren?